How Viking Clothes and Jewelry were Made

Kuinka Viking-vaatteet ja -korut valmistettiin

Kuinka Viking-vaatteet ja -korut valmistettiin

Kuinka viikinkivaatteet valmistettiin

Viikinkien vaatteissa käytetyt kaksi päämateriaalia olivat villaa ja pellavaa, vaikka muilla eläin- ja kasvikuiduilla, kuten hamppulla, oli vähäinen rooli. Villa oli ihanteellinen Skandinavian ilmastoon kestävyyden ja lämmön ansiosta. Viikinkien aikaan lampaat olivat pääosin valkoisia, joten suurin osa villasta oli valkoista.

Viikingit käyttivät yleensä useita kerroksia vaatteita paikallisen ilmaston vuoksi.

 • Pellava oli luultavasti suosikkikangas alusvaatteissa, koska se oli miellyttävämpi ihoa vasten kuin villa.
 • Silkki oli tuotu ylellisyys, johon vain rikkailla oli varaa.
 • Myös turkista käytettiin, mutta takkien ja kaulusten kaltaisiin asioihin.


Viikingit värjäsivät vaatteensa tehdä niistä värikkäämpiä, mutta niissä käytetyt väriaineet olivat huonolaatuisia ja haalistuvat nopeasti.


Viikinkimiehet käyttivät yleensä:

 • alle lyhyt
 • housut 
 • tunikat paidan päällä

pitääkseen housunsa ylhäällä, he käyttivät vöitä, joissa oli hopea- tai pronssisolki. He kiinnittivät myös pussin vyöhönsä erilaisten pienten esineiden kuljettamista varten sekä kiinnittivät veitsen tai kirveen.

viking belt reenactment in leather with bronze buckle and knife and bag attached

Suojellakseen itseään kylmältä viikingit käyttivät myös pitkiä, paksuja ja painavia viittatyylisiä takkeja. Nämä takit kiinnitettiin oikealle olkapäälle poikkeuksellisen vahvoilla nauhoilla tai tapillajättäen oikean käden vapaaksi käsittelemään asetta tai työkaluja.

thick and heavy wool Viking cape with brooch on the right shoulder


Viikinkinaiset käyttivät yleensä:

 • pitkä pellava- tai villapaita
 • villainen päällysmekko

Kylminä kuukausina naiset käyttivät myös viitta tai huivi suojellakseen heitä. Viikinkimiesten tavoin heillä oli nahkavyö, johon he kiinnittivät laukun ja veitsen. He kiinnittivät ylimekkonsa neuloilla ja joskus ripustivat myös hyödyllisiä esineitä näihin neuloihin.

Mitä viikinkivaatteista on jäljellä?

Koska materiaalit, joista vaatteet on valmistettu, heikkenevät helposti, arkeologia ei valitettavasti ole pystynyt tarjoamaan meille ainuttakaan täydellistä esimerkkiä viikinkien vaatteista. Kuitenkin, tarpeeksi fragmentteja on säilynyt, ja yhdessä säilyneiden kirjallisten todisteiden kanssa meillä on melko hyvä käsitys viikinkien pukeutumisesta.

Koruilla on tietysti taipumus säilyä paremmin ajan myötä, joten meillä on parempia todisteita koruja, joita viikingit itse asiassa käyttivät 800- ja 1000-luvuilla.

Kuinka Viking Jewelry valmistettiin

Ensinnäkin, 

Tässä oli viikinkiajan korujen 5 päätehtävää:

 • esteettinen koristelu
 • tarvikkeet vaatteiden sulkemiseen ja/tai tavaroiden kiinnittämiseen
 • uskon ja suojan symboli
 • sosiaalisen tai taloudellisen aseman indikaattori
 • maksuväline kaupankäyntiä varten

Kautta aikojen ihmiset ovat aina halunneet parantaa ulkonäköään. Viikingit olivat poikkeus. Kaikki viikingit, maanviljelijöistä soturiin ja kaikilta sosiaalisilta tasoilta, käyttivät monen tyylisiä koruja. Mutta ei vain sitä! Heidän korunsa antoivat heille myös mahdollisuuden kunnioittaa jumaliaan ja kutsua niitä.

Yhteiskunnallinen luokka, johon yksilö kuului, määräsi pitkälti materiaalin, josta hänen korunsa valmistettiin. Varakkailla saattaa olla pronssista, hopeasta ja kullasta valmistettuja koruja, jotka on joskus koristeltu helmillä, kristalleilla ja jalokivillä.

Köyhemmillä viikingeillä oli todennäköisemmin epäjaloista metalleista valmistettuja koruja, jotka oli koristeltu meripihkalla tai lasilla.

Suurin osa Viking Jewelry -korujen valmistukseen käytetystä metallista ei tullut Skandinaviasta, vaan kaupan kautta eri ulkomailta. Hopea oli yleisin käytetty metalli Viikinki koruja.

Erilaiset korut 

Viking Pins / Rintaneulat 

Pinssit olivat tärkein keino pitää vaatteet paikoillaan. Kaikki viikingit käyttävät niitä, ja niistä tulee myös erotteluväline. Niiden päätehtävä oli käytännöllinen, mutta niiden muotoilu saattoi tehdä niistä vaurauden, aseman ja uskonnon symboleja.

800-luvulla ja 1000-luvun alkupuolella rintakorut olivat yleensä soikeita, vaikka naisten käyttämät rintakorut olivat monimuotoisempia kuin miesten käyttämät.

9th and 10th centuries viking age brooches pins oval

10. vuosisadalla levynmuotoiset rintakorut korvasivat soikeat kupolit.

 

10th centurie viking age brooches disc-shaped

 

Viikinkikaulakorut ja amuletti

Viikingit käyttivät sekä kaulakoruja että kaulasormuksia, samanlaisia ​​kuin kelttiläinen torc. Kaularenkaat valmistettiin yleensä kiinteästä metallista, ja niitä käytettiin usein rahana, ja metallinpalat irrotettiin ja annettiin maksuna. Kaulakoruissa sitä vastoin usein esiintyi riipuksia symbolisilla kuvioilla. Näillä amuletteilla oli enemmän henkistä konnotaatiota, ja ne oli luultavasti suunniteltu lainattavaksi suojelua ja tukea.

bronze-viking age-neck-ring Moesgaard-museum-denmark

"Pronssiset kaularenkaat (Torc) Moesgaardin museosta - Tanska"

Arkeologiset löydöt viittaavat siihen Thor's Hammer oli ylivoimaisesti suosituin amulettisuunnittelu viikinkiaikana. Muita symboleja esiintyy, vaikkakin harvemmin. Nämä sisältävät:

 • Pyöreät riipukset, jotka on peitetty pyöreillä kuvioilla, jotka symboloivat aurinkotähteä
 • Riipukset miniatyyrityökaluina, toiminnan ja hedelmällisyyden symboleina
 • Ristinmuotoiset riipukset ilmestyivät viikinkien evankelioinnin myötä
 • Tikun muotoiset riipukset, jotka voivat viitata Odinin keihään Gungniriin
 • Kiväärin muotoiset riipukset, jotka symboloivat puhdistavaa tulta ja elämän lähdettä
 • Kuutioiset istuinriipukset, jotka edustavat pohjoismaisen mytologian pääjumalien Thorin ja Odinin valtaistuimia
 • Sarvea pitävän naisen muotoiset riipukset edustavat valkyyrioita, jotka auttavat Odinia viemään kuolleen soturin Valhallaan.

museum stockhom viking reliques thor hammer torc neckring earrings bracelet brooches

"Löytyi erilaisia ​​viikinkijalokiviä: käsivarret, korvakorut, amuletit, Thorin vasara... Kuva Tukholman museosta"

Lähteet:

http://users.stlcc.edu/mfuller/vikinggold.html

http://vikingmetalwork.blogspot.com/

http://www.hurstwic.org

http://idavoll.e-monsite.com/

https://blog.leathersmithdesigns.com/

https://armstreetfrance.com

Takaisin blogiin

3 kommenttia

It is good to remember that our honored Viking ancestors were far more than is normally depicted today in movies, comics, the popular culture, etc. For example : they did NOT in any guise wear “horned helmets.” No; no; no. That’s an operatic Ricard Vagner construct. ( I think we can see the norse Couldn’t fight with those things on. ) Item # 2 : The Scandinavian sea pirates/vikings DID definitely NOT = that’s a big NOT = run around copulating with anything that moved. ( Actually they were rather proper by our current standards. Out of wedlock babies were a definite proplem; you could get killed for sleeping with another man’s wife; premarital sex was frowned upon; If you were a single woman/not a virgin/and had never married = your future of a later domestic life would be seriously hampered. Hygiene…..the Viking people were the MOST particular and discriminating in All of Europe in that matter : they bathed every Saturday, when their European cousins believed water spread disease ; Norse clothes were spotlessly clean (frequently washed in hot snow water ) and Viking grave goods have been found to contain combs, brushes , soap, toothbrushes, toothpicks, ear cleaners; wash clothes, mirrors, etc. Back in the day, Scandinavian maidens could turn their noses up at marriages proposals, no pun intended = which typically were arranged = because the prospective groom’s level of personal grooming and sanitation just didn’t measure up.

Catherine Humberg

guten tag diese website ist sehr informativ ich freue mich das gelesen zu haben
LG
yannik agic

fritz

I have a queation, not a comment.
Dit Viking men wear severale pandants on their necklace? For
Instancew: a hammer and an axe?

Joris

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.