How to Grow a Viking Beard ?

Hvordan dyrke et vikingskjegg?

Du trenger bare å bruke noen minutter på å bla på Instagram for å innse at skjegget har fått et comeback. Vikingskjegg er blant de mest populære skjeggstilene, men hvor mye ligner de på en tradisjonell Vikingskjegg?

viking beard

Kjente vikinger hadde sikkert skjegg. Samtidig som skjegg stiler ble designet for å hjelpe til med å takle det bitre kalde været, var skjegg også en viktig del av viking-estetikken. Vikingene la også mye oppmerksomhet til skjeggpleie, for å holde dem under kontroll både på gården og slagmarken.

Men hvordan så egentlig vikingskjegg ut, og hvordan kan du dyrke ditt eget?

Hva er et vikingskjegg?

At skjegg var en viktig del av hvordan vikingmenn presenterte seg, fremgår tydelig av de tallrike perle-relaterte kallenavnene som dukker opp i de norrøne sagaene. Vi hører om silkeskjegg, gaffelskjegg, gullskjegg og mange flere.

Videre, i Kongelig kode, alle de mannlige gudene til Asgard, med unntak av Loke, beskrives som å ha skjegg.

Viking beards

Sagaene antyder også at det å ikke ha vikingskjegg var problematisk. I Saga om brente Njal, blir den eponyme helten hånet for å være en skjeggløs gammel mann.

Mens skjegg var helt klart viktig, endret skjeggstiler seg over tid. Overlevende vikingutskjæringer av guder og menn viser en rekke forskjellige skjeggstiler, fra langt og flytende, til flettet skjegg, til korte fippskjegg, til bare barter. Lengden og fylden til et vikingskjegg ville også ha vært veldig avhengig av genetikk, akkurat som i dag.

Selv om spesifikke skjeggstiler kan ha endret seg over tid, skjeggpleie og å holde skjegget rent og ryddig var alltid viktig. Skjeggkammer er blant de små gjenstandene som menn bar med seg på sin person.

I historien om sønnen Balders død, Odin, også noen ganger kalt gråskjegg, langskjegg eller til og med hengende skjegg, var i en tilstand av sorg at han nektet å vaske eller gre håret og skjegget, og brøt sosiale normer i sin intense nød.

How to grow a viking beard

Vikingene tok skjeggpleie ganske seriøst. De ville ha vasket skjegget relativt regelmessig for tiden, sammen med håret. De ville da ha brukt kammen daglig for å holde skjegget pent og opprettholde skjeggstilen, samt sørge for at skjegget deres var fritt for skitt, mat, insekter og annet rusk.

Vikingene stylet skjegget og håret for å gå i kamp. De med langt skjegg flettet dem ofte til en enkelt flette eller flere fletter. Dette var for det praktiske formål å holde håret unna øynene og ansiktet. Men som et resultat ville slike skjeggstiler blitt en del av vikingkriger-estetikken.

 

Hvordan dyrke et vikingskjegg?

Mens vikingene historisk sett kanskje ikke har hatt en klar definisjon av en "vikingskjeggstil", har moderne kultur absolutt det. Moderne vikingskjeggstiler er lange og fyldige, slitte naturlig, eller kjemmet og flettet og utsmykket med smykker. Hvordan kan du omfavne vikingskjegget stil?

1. Rengjør skjegget

Et nøkkelord er hygiene. Vask skjegget hver dag. Ingen unnskyldninger, i motsetning til i vikingtiden skal du ikke ha noe problem med å få tak i rent vann for dette. Enten du bruker en spesiell skjeggsåpe eller klassisk sjampo, skum den opp og la den hvile i 2 minutter slik at håret trekker inn og gjenfukter før du skyller grundig.

Clean beard

Du kan deretter bruke en balsam eller olje for å øke smidigheten i håret og forhindre at det knekker og blir flokete.

Etter hvert som skjegget vokser, kan det være nødvendig å utstyre deg med en liten meisel og/eller elektrisk klipper for å kontrollere veksten i stilen du har valgt.

2. Trimming av skjegget

Håret vokser ikke naturlig i jevn hastighet, så uten trimming du vil sitte igjen med ujevnt skjegg og forvillede lange hår. Hold skjeggstilen i sjakk med vanlig trimming. Trim mens håret er tørt da skjegget ditt vil sitte annerledes når det er vått.

Trimming beard

 3 hovedpunkter:

#1 Start alltid med å gre skjegget. Dette vil bidra til å skille hårene og la deg tydelig se hva som må klippes.

#2 Ikke klipp skjegget mens det er vått. Tørt hår sitter annerledes enn vått hår og vil virke kortere. Hvis du klipper skjegget når det er vått, kan du ende opp med en ujevn linje.

#3 Husk å kutte omkretsen av halsen. Dette området blir veldig ofte glemt, fordi det vanligvis er skjult under skjegget ditt! Men sørg for at du holder den ren og jevn. Dette vil i stor grad redusere kløe og gi et rent utseende og ferdig utseende.

3. La skjegget vokse

Å dyrke et langt vikingskjegg krever tålmodighet, og det er lite du kan gjøre annet enn å vente. Nøyaktig hvor lang tid det vil ta avhenger av håret ditt, og lengden og skjeggstilen du ønsker. Du bør nok regne med å vente i minst 8 uker med å få et solid vikingskjegg.

For å oppmuntre til vekst må skjegget, som håret, neglene og alle cellene i kroppen vår, få næring. Dette er ikke bare på utsiden med oljer og kremer....

4. Spis for sunt hår

En rekke matvarer vil oppmuntre håret til å vokse raskere og sunnere.

Få sunt fett fra fet fisk, avokado og egg. Det er også mange hårgunstige forbindelser i bær, nøtter og frø. Disse var også med i Viking diett.

Vi snakker her om å mate deg riktig, for å få skjegget til å vokse raskt og sterkt. Det morsomme er at det går med en sportsmanns diett, så du kan slå to fluer i en smekk! Å ha skjegget og kroppen til en vikingkriger! (så lenge du driver mye med sport, er vi enige...)

viking eating a piece of meat with bone inside a modern urban room

Proteiner er nøkkelen. Hvis du vil fremme veksten av skjegget ditt, må du spise mye protein. Det kan være tørket frukt, hvitt kjøtt, fisk og også rødt kjøtt, men ikke for mye...

5. Du må være tålmodig

Du kan spise godt, skumme skjegget med olje og massere huden regelmessig for å fremme vekst, men det er ingen unnslippe at det tar tid å vokse et imponerende skjegg. Tålmodighet er også en vikingkrigerdyd, og den vil være nyttig for deg i søken etter å vokse ditt episke skjegg!

trimming

Det er viktig å forstå at hårvekst ikke er en eksakt, målbar og forutsigbar vitenskap. Du vil ikke kunne si, "Skjegget mitt vokser 1 cm i måneden, så om 18 måneder vil jeg ha Ragnars skjegg i sesong 4 av Vikings" 

Uansett, det kommer til å vokse og måned etter meg skal du foredle din rene vikingstil, det kan du være sikker på!

Vikingskjegg Langt eller kort?

Vikingskjegget var ikke nødvendigvis et langt skjegg, selv om det lange skjegget er det som dominerer i populære representasjoner av vikinger.

Stort sett takket være innflytelsen fra moderne kultur, vil et kortere skjegg gi et klokere og mer ryddig utseende. Jeg er opp til deg å bestemme, basert på formen på ansiktet ditt, hva som passer deg best. I tillegg vil det alltid være mulig å la det vokse senere!

ragnar lothbrok short beard and urban viking model with long beard style

Du kan forsterke din vikingstil ved å la skjegget vokse, noe som igjen vil kreve ganske mye tid og krefter. Men langt hår kan gi en særegen vikingsmak til selv de korteste skjegg.

Vikinger tar vare på skjegget og håret

Selv om det er vanlig å tro at vikingene var voldelige og skitne krigere, ser dette ikke ut til å være historisk nøyaktig. Mange samtidige kilder kommenterte i omsorgen som både menn og kvinner tok av håret deres.

beard comb in bones found in Viking tombs

Beinskjeggkam med koffert funnet i vikinggrav


Kronikkene til Eglishman John of Wallingford rapporterer at danske vikingmenn klarte å overvinne dyden til gifte kvinner og til og med de unge døtrene til adelsmenn med sitt rene hår og vane med å bade og skifte klær hver lørdag. Kvinner kunne ikke motstå dem!

Ulike stiler av Viking Beard i 2023

Hvordan du styler vikingskjegget ditt, avhenger av utseendet du går etter. Hvis du bestemmer deg for å gå for en lengre skjeggstil, er fletter en fin måte å gjøre skjegget ditt til en særegen viking. Hvis skjegget ditt er relativt tynt, kan du vurdere en enkelt flette som starter ved haken.

Hvis skjegget ditt er tykkere, gir to eller tre fletter en særegen skjeggstil. Det er heller ikke nødvendig å flette hele skjegget hvis du vil beholde fylden. Prøv to tynne fletter som starter i munnvikene.

Det flettede vikingskjegget

Det flettede skjegget er trolig den mest karikerte og representative versjonen av et vikingskjegg.

En eller flere vellagde fletter er en ting av ren skjønnhet. Det er forskjellige måter å flette skjegget på:

 • En enkelt tykk og massiv flette
 • To eller tre mellomstore fletter
 • En eller flere små fletter

three types of viking braided beard

Selvfølgelig vil den første faktoren som avgjør valget ditt være størrelsen på skjegget ditt, fordi de to første stilene krever et tykt, langt skjegg.

Små fletter kan lages etter bare noen få måneders vekst. Mens store fletter bare fungerer på kinnene og haken, kan små fletter lages med barten.

La oss være klare, dette er ikke en uttømmende liste, den eneste grensen er fantasien din! Miks og match fletter for å lage din egen særegne vikingstil.

Det perlekledde vikingskjegget

viking beads for viking beard and hair

 FÅ 20% RABATT på Viking Beads med kode: "BBB20" 

Vikingene prydet ofte perlene sine med små perler, og perleonamenter kan langt på vei skape en særegen vikingstil.

viking beard beaded different models long beard and short beard

Denne typen ornamentikk lar deg også inkludere andre elementer av vikingkulturen som inspirerer deg i stilen din. Du kan for eksempel bruke perler påskrevet de runene som er mest meningsfulle for deg, eller som skildrer viktige vikingmotiver som f.eks. Mjolnir fra Helm of Awe.

  Perler kan brukes som individuelle dekorasjoner, eller for å holde fletter på plass.

  Annen vikingskjeggstil:

  Naturlig vikingskjegg

  natural viking beard

  Gå for en enkel skjeggstil og la håret holde seg i sin naturlige tilstand. Nøkkelen til å holde det ser bra ut er regelmessig stell.

   

  Kort vikingskjegg

   short viking beard

  Velg en kortere skjeggstil som gir full dekning i ansiktet, men som ikke strekker seg for langt ned i nakken, spesielt hvis du har tatoveringer å vise frem.

   

  Viking stubbskjegg

  shadow beard

  Mens bare stubb ikke vil kvalifisere som et vikingskjegg, er et fullt, men kort skjegg som gir skygge og definisjon til ansiktet viking verdig. Dette er en vikingskjeggstil som tilsvarer en skygge klokken 5.

   

  Viking bartskjegg

  moustache viking beard

  Gå for en skjeggstil som fremhever barten som adskilt fra skjegget ved å vokse og krølle barteendene.

   

  Viking fippskjegg

  goate

  Hvis ansiktshåret ditt vokser ujevnt, eller du rett og slett foretrekker denne skjeggstilen, har Vikings sannsynligvis også av og til hatt imponerende fippskjegg som en variant av den fyldigere skjeggstilen.

   

  Vikingskjegg uten bart

  Eller løs barten sammen for en særegen og minneverdig skjeggstil.

   

  Ekstra langt vikingskjegg

  long viking beard

  Gå ekstra lenge for en mer imponerende vikingskjeggstil, men husk at dette krever årevis med engasjement.

   

  Flettet vikingskjegg

  braided beard

  Hold lengre vikingskjeggstiler pene og under kontroll ved å holde håret sammen med fletter. Vikingene selv blir ofte avbildet som å samle skjegget i flere forskjellige fletter for å skape en annen skjeggstil.

   

  Dekorativt flettet skjegg

  decorative beard

  Det er heller ikke nødvendig å flette hele skjegget. Mindre fletter gir karakter til et helvikingskjegg, og er en god måte å legge til dekorative smykker.

   

   FÅ 20% RABATT på Viking Beads med kode: "BBB20" 
   Tilbake til bloggen

   5 kommentarer

   Helpful

   John

   Great article! Although I must stress some criticism about rule #3 above: “Remember to cut the circumference of the throat.” Trim it, sure, and let it blend seamlessly with your beard. But don’t shave it and make a clear shaven beard line! That strongly signals you look in the mirror each and every day while contemplating the look of your beard. That’s not the viking way but instead the hipster one.

   Sure, vikings did put more care in grooming and hygiene than might be suggested by their lifestyle, but there’s limits. When mirrors become a daily ritual and you look way too polished all the time, your viking brethren would surely point that out with words that surely would make this post banned in this day and age.

   Nord

   Muchas gracias. ?Como puedo iniciar sesion?

   avemzietos

   EPIC! THANKS FOR SHARING!

   KING KNUT

   Unless you are generating a lot of sweat or dirt in your beard everyday, please please please do not wash your beard everyday. Your face does not create enough sebum oil for this. You will dry yourself out leading to a lot of itching and an unhealthy beard. Also, please do not use head hair shampoo and conditioner on your beard. You face skin and face hair is dramatically different than the skin and hair on the top of your head.

   Jason Duggan

   Legg igjen en kommentar

   Vær oppmerksom på at kommentarer må godkjennes før de publiseres.