Cultural Significance of Body Modifications: Tales of Piercings in Mythology and Folklore

Kulturell betydelse av kroppsförändringar: Tales of Piercings in Mythology and Folklore

Smycken är en grundläggande del av många kulturer runt om i världen. Det finns ett antal anledningar till varför människor bar smycken och under åren har dessa skäl droppat ner och är vanliga i många samhällen. 

 

Vi ser nu också ett återuppvaknande av människor som erkänner sina uråldriga metoder och återupptäcker sin slumrande kärlek till att smycka sig med smycken och piercingar från förr. 

Smycken i antika kulturer

Smycken, som vi känner dem idag, är långt ifrån prototyperna av tillbehör som bärs av människorna i våra historieböcker. Innan ädelmetaller blev normen tillverkade många kulturer sina tillbehör av ben och järn.

 

Dessa smycken bars inte bara för estetiska ändamål utan spelade också en roll för att identifiera de med högre social status, för att representera styrka eller som ett skyddsmedel. Varje kultur har en unik historia och en uppsättning metoder som har stor betydelse bland dess folk.

 

Samma sak gäller för vikingarna. 

Slaviska och nordiska smycken

Historiker har noterat att vikingar bar omfattande smycken på sin tid, varav de flesta bestod av brons- och silverpjäser. Deras smycken skapades genom en process som kallas "förlorat vax" som såg en vaxform tillverkad och sedan fylld med smält metall. När det har svalnat och stelnat bryts vaxet för att ta ut smycket, som sedan poleras och är klart att bäras.

 

Ädelstenar och ädelstenar ansågs vara en sällsynthet bland vikingar, som ofta använde material som glas, bärnsten och djurben. 

 

Smyckena gjordes med religiös betydelse i åtanke och gavs ofta som gåvor. Ett vanligt tema bland vikingasmycken var närvaron av den nordiske guden Thors hammare, Mjölnir - eftersom den var en symbol för styrka. Andra vanliga symboler som förekom på vikingasmycken var Valknut och Yggdrasil - Livets träd. 

 

Vanliga smycken som bärs av vikingar

Det fanns flera populära smycken som bars av både män och kvinnor. De vanligaste är armringar för män, som var gjorda av guld och silver.

Det finns också broscher som bärs av kvinnor för att säkra sina klänningar och kappor. De var gjorda av brons och var ovala. Med åren utvecklades formen till att likna skivor.  

 

Andra vanliga delar var fingerringar, halsringar, intrikat designade bältesspännen och pärlhalsband. Vikingar bar örhängen vid någon senare tidpunkt i sin historia, men liksom moderna örhängen sades dessa täcka hela örat. Historiker trodde att örhängen som bars av vikingar var efter att de träffat slaviska människor och hade hämtat inspiration från deras utsmyckningar. 

 

Vikinga smycken, liksom många kulturer, gjordes för estetisk tilltalande, design var i linje med personliga eller religiösa motiv och hade ofta inkluderat geometriska eller flätade mönster och till och med formen av djurhuvuden etc. 

 

Deras smycken bars inte bara för prydnad, det ansågs också som en form av valuta. De skulle klippa bitar av sina arm- eller nackband för att betala med, en handelsstil som liknar hur pengar används nuförtiden. Smycken användes också för att säkra lojalitet och det var också en symbol för status.

Hur har smycken förändrats genom åren

Om du stöter på moderna vikingasmycken kommer du att märka att juvelerarna fortfarande håller sig till de ursprungliga utsmyckningarnas design.

 

Människor har funnit tröst i att återknyta kontakten med sin historia och arv genom smycken och kläder. Moderna vikingasmycken respekterar historien som de är inspirerade av. Många som identifierar sig med nordisk kultur kan köpa smyckekopior av sina förfäder med vetskapen om att de är autentiska och inspirerade av vikingarnas styrka och övertygelse. 

Kroppsmodifieringar och vikingarna

Även om piercingar kan ha varit ett sent tillskott till vikingakulturen, betyder det inte att andra kroppsmodifieringar var borta från bordet.

 

Historien noterar att det finns ofullständiga bevis för huruvida vikingar hade tatueringar eller inte, hur som helst, det är en vanlig form av uppskattning som utförs av moderna vikinginfluerade människor. 

 

Många människor visar sin uppskattning av vikingakulturen genom smycken, medan andra gör det genom modifieringar av kroppen och tatueringar.

Bevarande av smycken

Om du har smycken som kan ha förts vidare från vikingatida förfäder, eller om du har köpt kopior, måste du behandla dem med försiktighet så att de inte blir smutsiga eller skadade.

 

Det är alltid bra att lära sig hur man rengör mässingssmycken så att dina smycken förblir i nyskick under en längre tid. Om den bevaras väl kan historien fortsätta att bevaras och föras vidare till kommande generationer.

Slutsats

Vikingar, liksom många andra kulturer i världen, har en djup och rik historia kopplad till smycken. Vikingar har använt smycken på många sätt och unika sätt att skapa dem genom vaxformar.

 

Genom autentiska repliker av deras smycken har vikingahistorien bevarats i många år och kommer att kunna berätta om äventyrares berättelser och deras styrka i många år framöver.

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.